JEUGDZORG
Maaike van der Aar stelt namens de leden de zaak op scherp
WERKNEMERSBELANG EN GOEDE JEUGDZORG GAAN VOOR ORGANISATIEBELANG
Tekst Karen de Jager Beeld Lucien Kroon

‘Als we moeten kiezen tussen het voortbestaan van een jeugdzorgorganisatie of het behoud van mensen en expertise, dan gaan we voor het laatste.’ Maaike van der Aar is op zomertour langs 28 instellingen om de leden bij te praten over de cao-onderhandelingen. Die verlopen stroef. En dan is er ook nog de hervormingsagenda.
Een kleine dertig man/vrouw zit aan de lange tafel in de vergaderruimte op de begane grond van het gebouw. Ze knikken wat aarzelend bij de uitspraak van Maaike van der Aar, een reactie op de opmerking van Wil Rooijakkers, bemiddelaar bij conflictscheidingen. ‘Met woorden als “anders gaan we failliet” wordt een beroep op ons gedaan.’ Maaike van der Aar maakt er korte metten mee. ‘Dat horen we al jaren. We zitten op een breekpunt. Werkgevers hebben op een enkeling na bovendien hun handtekening gezet onder een hervormingsagenda met daarin 1,5 miljoen aan bezuinigingen. Een slecht uitgewerkte agenda waarin werknemers helemaal niet gekend zijn en de FNV niet gehoord is. Om de jeugdzorg hoog te houden, om de zorg aan kinderen hoog te houden, is het belangrijk dat jullie er zijn. Als maatschappij moeten we ervoor zorgen dat jullie dit werk willen blijven doen. Daarbij gaat het niet alleen om loon, maar ook om werkdruk, om autonomie en om die dramatische administratie. Al die onderwerpen die we steeds adresseerden, die nu in de hervormingsagenda aan de orde zijn, liggen ook op tafel tijdens de cao-onderhandelingen als we 12 september opnieuw aan tafel zitten.’ Eerdere gesprekken verliepen stroef, ook omdat werkgevers nog niets willen doen met inflatiecompensatie over 2023.
Beleid op werkdruk verplicht
Naast loonsverhoging zet de FNV in op werklastverlaging, waaronder een case-load-normering voor alle functies met cliëntcontacten en een bezettingsnorm op groepen. Een harde eis, die voortkomt uit de enquête die jeugdzorgmedewerkers in groten getale invulden. Ook dit gesprek met werkgevers loopt nog moeizaam. In 2017 staat in de cao een artikel dat beleid op werkdruk verplicht stelt. Uit de enquête blijkt dat bijna geen van de collega’s daar iets van heeft gemerkt. ‘Het gaat niet goed’, zegt Maaike van der Aar, die dit verhaal in de zomermaanden overal vertelt. ‘Als je als organisatie niet méér kunt betalen, als je niets kunt doen aan de werkdruk, niet concurrerend meer kunt zijn en je personeel naar beter betalende sectoren vertrekt, hoe levensvatbaar ben je dan? Dat is een serieuze vraag. Hoe zit ik 12 september aan de onderhandelingstafel?’

‘ALS JE ALS ORGANISATIE NIET MÉÉR KUNT BETALEN, ALS JE NIETS KUNT DOEN AAN DE WERKDRUK, NIET CONCURREREND MEER KUNT ZIJN EN JE PERSONEEL NAAR BETER BETALENDE SECTOREN VERTREKT, HOE LEVENSVATBAAR BEN JE DAN?’
Hoe zorgen werknemers voor zichzelf
Tosca Weinberg, systeemtherapeut in opleiding en ambulant jeugdzorgwerker en al jaren actief voor de FNV, is er duidelijk over. ‘In twee jaar tijd ben ik mijn hele team kwijtgeraakt. Er is niemand meer. Ze zijn allemaal bij de gemeente gaan werken omdat ze daar 500 euro meer krijgen. Als dat zo doorgaat, kunnen we onszelf opheffen.’ Het gesprek gaat heen en weer. Hoe kan het dat werkgevers van sectoren die ook door de gemeente worden betaald, wel die inflatiecompensatie hebben gekregen? Hebben we al niet vaak genoeg op het Malieveld gestaan? Wat kunnen we doen? Hoe heeft de jeugdbescherming het voor elkaar gekregen dat hun case-load naar een haalbaar aantal wordt teruggebracht?
Maaike van der Aar beantwoordt de vragen. ‘Als FNV staan wij op het primaire standpunt dat een collectieve regeling goed is voor de sector, omdat je zo een gelijk speelveld houdt.’ Ze benadrukt dat acties nu nog niet aan de orde zijn. Eerst even afwachten of werkgevers met een beter bod komen zodra de gesprekken weer verder gaan. De meeste aanwezigen verlaten de ruimte met het FNV-cadeautje onder de arm. Een duurzaam waterflesje. Een klein clubje blijft achter om nog even met Maaike van der Aar door te praten. Het zijn BAR-leden, actieve FNV’ers die elke zes weken samenkomen met collega’s van andere organisaties om mee te praten over de koers van de FNV. Een half uur later vertrekken zij ook. Maaike van der Aar stapt in haar auto. Óp naar de volgende bijeenkomst, nu in Groningen.
