VOORWOORD

ALS JE DURFT, VOLGT DE TOEKOMST

De wereld staat op zijn kop. Oorlog, stijgende energieprijzen, inflatie, klimaatcrisis, het is belangrijker dan ooit om de rangen te sluiten en samen op te trekken en te strijden voor een eerlijke samenleving waarin ongelijkheid wordt bestreden, en mensen van hun inkomen kunnen leven.

Een FNV-onderzoek onder 20.000 werknemers laat zien dat 29 procent maandelijks geld tekortkomt en 34 procent te weinig overhoudt om een buffer op te bouwen. We hebben mensen met lef nodig.

In de frontlinie

In Zorg & Welzijn worden we elke keer opnieuw geconfronteerd met de effecten van marktwerking. Anjana Koendan-Padaij en Celina Fortes, welzijnswerkers in Charlois, zijn van die mensen met lef. Ze vertellen hoe zij de in twaalf jaar opgebouwde praktijk van zelfsturende teams in rook zagen opgaan.

Hun werkgever verloor de aanbesteding. En ze vertellen waarom ze actief tegen marktwerking ten strijde trekken. Judith Lionarons laat zien hoe kinderopvang bijdraagt aan de integratie van kinderen uit verschillende delen van de wereld. Kinderopvang is niet hetzelfde als oppassen. Het legt een stevige basis voor verdere ontwikkeling van kinderen in een turbulente wereld. Werknemers in de gehandicaptenzorg laten zich niet uit het veld slaan en strijden voor erkenning van hun vak. Een vak dat bijdraagt aan een fatsoenlijke samenleving waarin gehandicapten de zorg krijgen die ze verdienen.

Eisen

Met de steun van onze leden vechten we voor meer. Voor koopkracht. De cao Ziekenhuizen is in de maak. Voor de inbreng van de kennis van professionals op de werkvloer. We voeren strijd met minister Helder die haar belofte verbrak om een fonds in te stellen voor long covid. Die een geplande vergadering hierover met de bonden, afzegde. Op weg naar Prinsjesdag zullen we ons steeds opnieuw laten horen.

Samen met jullie. Maak je collega’s lid! ‘Als je durft, volgt de toekomst’, zegt het bekende schrijverscollectief Loesje.

Irene van Hest Sinds 1 juli sectorhoofd Zorg & Welzijn

Deel deze pagina