IN BEELD

Dames en heren in de politiek

WE KOMEN ERAAN

Tekst Karen de Jager beeld Martin de Bouter

Driemaal recht is scheepsrecht. Nadat corona twee keer roet in het eten gooide, vond het symposium over gehandicaptenzorg alsnog plaats. Zo’n honderd werknemers, wetenschappers, familieleden en cliënten wisselden kennis en ervaringen uit. Wat heeft de gehandicaptenzorg nodig voor een gezonde toekomst?

Sommigen hebben nog een broodje of een kop koffie in hun hand als ze de zaal inlopen in het Beatrixgebouw, die laatste donderdagmiddag in juni, en een zitplaats opzoeken. Het programma is ambitieus, een workshop, lezingen, een optreden van een rapper/collega uit de gehandicaptenzorg, een debat en tot slot het overhandigen van het boek met interviews met medewerkers, onderzoekers en verwanten over de gehandicaptenzorg. Zie ons, is de titel. Zie ons, politici. Zie onze expertise, zie hoe we moeten vechten tegen het systeem. Zie hen, zegt Anouk ten Arve, die vertelt over al die projecten in organisaties die het werken in de gehandicaptenzorg moeten optimaliseren, maar die elkaar tegenwerken. En ze geeft tips hoe je met de werkdruk kan omgaan en laat zien welke projecten wel effect hebben. Zeventig procent minder werkgerelateerd verzuim kan!

Toekomstperspectief

Zie hen, zegt TNO-arbeidseconoom Ronald Dekker. In 2013 schreef hij een vlammend betoog in het AD onder de titel Zorgbeleid schandalig en dom. Nu zou hij een vergelijkbare column kunnen schrijven. Hij breekt een lans voor het verder kijken dan diploma’s alleen. Kijk naar skills. Corona heeft laten zien dat ook in de gezondheidszorg meer mensen inzetbaar zijn dan je zou denken. Zie ons, zegt een geëmotioneerde Maaike Piet, voorzitter van de brancheadviesraad. Ook tegen de FNV, omdat binnen Zorg & Welzijn zoveel aandacht naar andere sectoren gaat.

En de FNV geeft acte de présence. Door dit symposium te organiseren waarin vanuit alle denkbare perspectieven naar de branche wordt gekeken. Waar iedereen aan het woord is gekomen. En waar coalities zijn gesmeed tussen de verschillende ‘spelers’. Waar vicevoorzitter van de FNV Kitty Jong de vraag kreeg hoe belangrijk de ghz is voor Nederland. Haar antwoord: ‘Natuurlijk. Is zuurstof belangrijk om adem te halen? Onze sector scoort nog steeds hoog op de wereldranglijst. Niet dankzij de politiek. Wel dankzij 190.000 collega’s in de gehandicaptenzorg.’ Nicole Jansen, persoonlijk begeleider C bij de intramurale zorg van Cosis in Assen, was ook aanwezig die donderdag eind juni. De dag gaf haar moed. ‘Al die deskundigheid en betrokkenheid, de cijfers en de kennis die laat zien dat een betere gehandicaptenzorg mogelijk is, die verschillende partijen die samen willen optrekken. Dat was indrukwekkend. Ook werkgever VNG was erbij. Dat is een goed teken. We zullen nog moeten leren wat meer dezelfde taal te spreken, maar het begin is er.’ Samen optrekken richting politiek wordt steeds meer een optie. En het symposium, dat komt er volgend jaar weer.

VOLGEND JAAR OPNIEUW EEN SYMPOSIUM

KIJK VERDER DAN DIPLOMA’S ALLEEN

GHZ IS ZUURSTOF VOOR DE MAATSCHAPPIJ

Wil je een digitaal exemplaar van Zie Ons ontvangen? Geef je dan hier op.

Deel deze pagina