NET LID

‘IK ZOU GRAAG COLLEGA’S ADVISEREN’

Tekst Karen de Jager Beeld Claudia Kamergorodski

Samira Dahman werkt in de kinderopvang bij Impuls in Amsterdam. Sinds twee maanden is ze weer lid van de FNV, nadat ze eerst teleurgesteld was afgehaakt.

1. Waarom was je teleurgesteld?

Natuurlijk word je lid van de bond. Dat was nooit een vraag in de familie waarin Samira opgroeide. Haar beide ouders zijn lid van de bond, haar zussen zijn lid en ook Samira schreef zich in op haar eerste werkdag. Tot die ene keer, jaren later, toen ze een probleem had met haar werkgever en hulp vroeg bij de bond. 'Als je ons inschakelt, zou je werkgever het je misschien nog wel moeilijker kunnen maken.' Misschien was dat een goedbedoelde waarschuwing, maar voor Samira was het reden om onmiddellijk haar lidmaatschap op te zeggen. Ze werd ziek, een burn-out.

2. Hoe hielp de bond?

‘Mijn werkgever speelde een spelletje met mij,’ zegt Samira. Ze is weer volledig aan de slag, sinds kort in een langgewenste baan bij de voorschool. En sinds een aantal maanden is ze weer lid van de bond. ‘Ik weet nog steeds niet wat voor spelletje er gespeeld werd, maar ze stuurden me van het kastje naar de muur. Ik werd ingeroosterd op plekken waar te weinig kinderen waren, waar al iemand anders was ingeroosterd, of waar geen kinderen waren vanwege een studiedag.’ Een baan bij de voorschool werd haar door de neus geboord omdat haar teamleider haar ‘zelf’ wilde houden. Ze kwam in een burn-out terecht. Na een jaar was ze weer volledig aan het werk, maar haar werkgever wilde haar niet beter melden. Dat lukte pas een jaar later, na hulp van de FNV, die haar coachte in haar communicatie met de werkgever en hielp bij een interne sollicitatie naar een baan bij de voorschool.

3. Word je zelf actief?

De expertise van de bond was de reden dat zij en haar familie ooit lid werden. En het is die expertise die Samira’s vertrouwen in de bond herstelde. ‘Je kunt met je problemen naar je vrienden gaan, maar die hebben die kennis niet. Je kunt natuurlijk zelf ook fout zitten. Dat moet je ook willen horen. Ik zou best actief willen worden voor de bond en zelf meer leren over de rechten en plichten van werknemers. Dan zou ik mijn collega’s kunnen adviseren. Want we weten als personeel te weinig.’

Ben jij ons nieuwe actieve lid?

Ben jij de collega waar iedereen naar toe komt met vragen? Wil jij je inzetten voor goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden in jouw bedrijf? Word dan actief als kaderlid voor de FNV. Samen maken we, bij jou op de werkvloer, de grootste vakbond nog sterker!