DAAROM

‘ALS VAKBONDS­­­- CONSU­LENT HEB IK EEN KLEINE VINGER IN DE PAP’

Tekst Karen de Jager Beeld Marieke Balk

Medisch Centrum Leeuwarden had jarenlang geen vakbondsconsulent. Na 25 jaar lidmaatschap van de bond, stapte algemeen radiolaborant Ingrid Nagel in dat vacuüm. Ze legt uit waarom.

1. Waarom nu?

‘Tijdens de acties vorig jaar realiseerde ik me nogmaals hoe belangrijk het is dat werknemers hun invloed kunnen laten gelden. In het MCL wordt bijna alles door het bestuur bepaald. Als vakbondsconsulent heb ik een kleine vinger in de pap. Ik heb al een gesprek met het bestuur en het hoofd personeelszaken achter de rug. En ik heb al een paar collega’s kunnen helpen.’

2. Wat is je grootste zorg?

‘Ik besefte dat ik als radiodiagnostisch laborant een ‘luxepositie’ heb vergeleken bij mijn collega’s in de verpleging. Tijdens drukke diensten kan ik een beroep doen op een achterwacht, mijn werkdruk valt dus mee. Onze wachtlijsten zijn minder lang omdat we op zaterdagen en op doordeweekse avonden scans kunnen maken. Radiologie is een technisch beroep met voortdurend nieuwe ontwikkelingen waardoor het een mooie uitdaging blijft voor toekomstige laboranten. Er is nu wel een personeelsstop, maar eigenlijk konden we steeds de benodigde mensen aannemen. Dat is een heel ander verhaal dan bij mijn verpleegkundige collega’s. In februari lag ik zelf een paar dagen in het ziekenhuis en ik zag ze rennend hun werk doen. Tijd om te vragen hoe het met iemand gaat, is er niet. Die werkdruk en stress maken het beroep niet gewild. Jongeren kiezen liever een andere hbo-studie. Dat personeelstekort is mijn grootste zorg.

3. Wat zie je als belangrijkste opdracht?

‘Zodra ik mijn diploma had, ben ik FNV-lid geworden. Vooral omdat ik niet alleen wilde staan als ik in problemen zou komen op mijn werk. Als individu heb je geen enkele positie als je het aan de stok krijgt met je werkgever. Ik wilde kunnen terugvallen op expertise en een gelijkwaardige gesprekspartner voor de werkgever zijn. Dat is de bond, maar die gelijkwaardigheid is wel afhankelijk van het aantal leden. Dus: leden werven, juist nu. Als we willen dat we ons werk op een goede manier kunnen doen, met aandacht voor de patiënt, en zelf gezond van lijf en leden willen blijven, moeten we opkomen voor ons vak en voor een marktconforme betaling.