NET LID

WE MOETEN WAKKER WORDEN

Tekst Karen de Jager Beeld Hellen Sandberg

Nicole Jansen is persoonlijk begeleider C bij de intramurale zorg van Cosis in Assen. Ze werkt al negentien jaar in deze sector. November vorig jaar werd ze opnieuw lid van de FNV. Omdat ze niet langer alleen maar wilde klagen, maar wat wilde dóen.

Waarom werd je lid?

Nicole Jansen: ‘De toekomst van onze sector is in het geding. Om daartegen in het geweer te komen, is de vakbond nodig'. Zeven jaar geleden gaf ze haar lidmaatschap op. De magere ghz-cao schudde haar weer wakker. Behalve opnieuw lid worden van de bond, gaf ze zich ook op voor de actievoorbereidingsgroep. Ze heeft nog geen seconde spijt gehad. ‘We laten veel te veel gewoon gebeuren.’ Ze was één van de tweehonderd collega’s die zich lieten horen tijdens de actiebijeenkomst op het Utrechtse Paardenveld op 22 maart. Met zelfgemaakte demonstratieborden onder de arm reisde ze met de trein naar Utrecht. In de treincoupé kon ze nieuwsgierige medepassagiers al laten zien waartegen ze ten strijde trok.

Wat moet er gebeuren?

Ze is nog steeds verbijsterd over de lage opkomst. ‘Van de 19.000 medewerkers in ghz kwam die 22e maart nog niet één procent opdagen. 'Terwijl ook bij ons de wachtlijsten langer worden en we steeds meer moeten doen in dezelfde tijd. En dat allemaal ten koste van onze cliënten. Om ons werk te doen, halen we acrobatische toeren uit en schakelen we net zo snel als Max Verstappen. We misten de fysieke aanwezigheid van de politiek. Een paar politici maakten nog een filmpje waarin ze hun steun aanboden. Dat voelde als een aalmoes. Hoe mooi zou het zijn als we die politiek ervan konden overtuigen dat we recht hebben op échte aandacht. Maar dat kan alleen als we dat zelf ook zo voelen.’

Wat wil je bereiken?

Nicole Jansen had negentien jaar nodig voor ze in beweging kwam en opkwam voor haar vak. Maar nu gaat ze er honderd procent voor. ‘Het is mijn persoonlijke missie om meer collega’s lid te maken. Ik roep iedereen op dat ook te doen. We moeten wakker worden! De energie stroomt door mijn lijf. Na jaren doormodderen heb ik het gevoel dat we met z’n allen iets kunnen bereiken. En dat is hoognodig. Wat jeugdzorg kan, kunnen wij ook!’

Ben jij ons nieuwe actieve lid?

Ben jij de collega waar iedereen naartoe komt met vragen? Wil jij je inzetten voor goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden in jouw bedrijf? Word dan actief als kaderlid voor de FNV. Samen maken we, bij jou op de werkvloer, de grootste vakbond nog sterker!

Deel deze pagina