IN BEELD

De politiek moet de portemonnee trekken

HIER ZIJN WE!

Tekst Karen de Jager Beeld Michiel Wijnbergh

In een lange rode stoet, met wapperende FNV-vlaggen, spandoeken en banners lopen ruim honderd werknemers uit de gehandicaptenzorg door Utrecht. Ze zijn op weg naar het kantoor van de VGN, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ze worden ontvangen met flesjes water en stroopwafels.

Een week eerder was een cao-onderhandelingsresultaat bereikt. Geen slecht resultaat, zeker niet tegen de achtergrond van het openingsbod van de werkgevers oktober vorig jaar. Wel onvoldoende om de achterstand met het landelijk gemiddelde in te halen. ‘Er is nog veel werk aan de winkel', zegt Maaike Piet, persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg en mede cao-onderhandelaar. De politiek moet de portemonnee trekken. Als het niet in déze cao is, dan zeker in de volgende. ‘Daarom moeten we nu in actie komen, we hebben een lange weg voor de boeg.’

Met haar rechterarm triomfantelijk omhoog, loopt Maaike voorop in de stoet. Ze straalt: Hier zijn we! Samen met de andere bondsleden actievoeren, geeft haar een geweldige boost. ‘Werknemers in de gehandicaptenzorg komen niet vaak naar demonstraties, ze willen hun cliënten niet tekortdoen. Het is een cliché: werken in zorg en welzijn doe je met je hart, het is geen roeping. Het is een vak, je moet er gewoon een opleiding voor volgen. Het is daarom tijd dat ook werknemers in de gehandicaptenzorg gezond de eindstreep halen en een eerlijk loon krijgen. Veel collega’s hadden zich aangemeld, maar omdat er een onderhandelingsresultaat ligt, dachten velen dat het niet meer nodig was om actie te voeren.’ Maar met een paar honderd man en vrouw dertig minuten door Utrecht lopen, van Paardenveld naar Oudlaan, valt op. Omstanders staan stil om te kijken, sommigen trekken smartphones tevoorschijn om te filmen.

Onzichtbaar

Een schril contrast met de dagelijkse praktijk. ‘Dat de zorg voor onze cliënten altijd vóór gaat is logisch, maar ons werk mag nooit meer onzichtbaar zijn', vindt Maaike Piet. ‘We horen bij de 190.000 onmisbaren, degenen die ook tijdens de lock­down gewoon doorwerkten omdat de samenleving niet zonder ons kan. De afgelopen twee jaar draaiden we meer overuren omdat veel collega’s door corona thuiszaten.’

Aan de Oudlaan vonden de demonstranten de VGN aan hun zijde. Maaike Piet overhandigde een groot vierkant met aan weerszijden een handboei aan VGN-voorzitter Boris van der Ham. Het vierkant waar zo vaak naar verwezen wordt, om aan te geven waarom er niet meer geld beschikbaar is. Het vierkant staat voor het budget dat de politiek beschikbaar stelt aan de ghz. Eén handboei zit om de pols van Maaike Piet, de andere aan die van Boris van der Ham. De laatste zegde toe samen op te trekken om meer budget bij de politiek los te krijgen.

MEDEWERKERS IN DE GHZ WILLEN GEZOND DE EINDSTREEP HALEN

GEEF JE OP

De cao is rond. Maar we zijn er nog lang niet. De huidige financiering schiet te kort om echt goede arbeidsvoorwaarden te kunnen krijgen. De VGN heeft toegezegd samen met ons op te trekken richting Den Haag. Daar gaan we nu aan werken. Help jij mee? Geef je dan op via ghz@fnv.nl, dan nemen we contact met je op.

Boek en symposium

Donderdag 23 juni organiseert de FNV het seminar Heeft de gehandicaptenzorg nog toekomst? Locatie: Jaarbeurs Utrecht, tijd: 13.00 tot 16.15 uur. Alle betrokkenen bij de ggz zijn welkom.

Tijdens dit seminar wordt ook het boek gepresenteerd met interviews en gesprekken met werknemers, wetenschappers en verwanten, tegen de achtergrond van een analyse van de sector. Bestellen kan hier.

Deel deze pagina